Avsluta året med omsorg och eftertanke, och skapa din egen coaching julklapp

Julklapp2020 gav oss alla en livstidsförändring som blev så påtaglig att vi snabbt hamnade i ett nytt tillstånd i effekterna av Corona. Jag är tänker att vi i framtiden kommer prata om pre- och post Corona på historiens tidsaxel när vi refererar till utveckling. Jag är inte säker på att vi alla är klara över vilket det nya tillståndet är ännu, och hur vi ska bete oss post Corona då vi fortfarande är mitt uppe i Coronafasen!

Det omvälvande och tuffa året 2020 är snart till ända, ett år jag kommer minnas med tacksamhet, glädje och sorg. 2020 blev ett år som inte ens var möjligt att föreställa sig när året började. Snart 12 månader senare kan vi lägga detta år bakom oss med olika upplevelser och insikter. Det blev inte som vi tänkte och planerade, och vad har vi istället gjort och lärt oss?

Att stanna upp och reflektera över 2020 är den bästa julklappen du kan ge dig själv för att på bästa sätt ta hand om året. Hur har du påverkats av förändringarna, osäkerheten och restriktioner, och kanske det viktigaste vad du lärt dig på både gott och ont av alla händelser, utmaningar och hinder? I slutet på detta inlägg får du konkreta förslag på hur du kan gå till väga för att hjälpa både dig själv och andra att hantera 2020 med omsorg, vilket kan hjälpa dig att möta 2021. Systematiken i det coachande förhållningssättet hjälper dig att skapa eftertanke på ett medvetet och stärkande sätt.

Tacksamhet och att vara i nuet

Först vill jag beröra tacksamhet. Jag har hittills fått vara frisk liksom min familj, och i det har jag en mycket stark känsla av tacksamhet och glädje. Vi har sluppit hantera dramatiska effekter i pandemins spår. Vi har lärt oss att vardagen är annorlunda, och att förhållningssätten ofta ändras, och att möten, middagar och kalas med familj och vänner är satta på paus. Vi följer varandra och talas vid på andra sätt, men jag saknar innerligheten av kramarna och den fina känslan att fysiskt vara i samma rum.

Vi sätter inga års- eller halvårsplaner längre, vilket varit viktigt i vår familj- och vänkrets då vi bor på olika orter både inom och utom landets gränser. Igår köpte jag julkort och kuvert. Jag kommer skriva några personliga rader och skicka hälsningar på det sätt vi gjorde tidigare med post och frimärke! Annars följer vi samma mönster som många andra; en vecka eller en dag i taget. Dessa mönster ger oss tydliga insikter om att vara närvarande, här och nu, ”i nuet”, vilket normalt är en utmaning för många av oss inkl mig själv, och det är tålamodsprövande. Nuet är en viktig källa för tacksamhet och välmående, och för utforskandet av ”Vad och Hur” liksom för upptäckten av livets glädjeämnen.

Glädje

I mitt företagande gläds jag över alla möten och kontakter jag har med mina kunder, och speciellt tacksam och glad är jag för att jag får göra nytta. Året startade med en tydlig framtidstro och vilja att jobba för de målbilder och riktningar som skulle gälla hos mina kunder under 2020. Så tog det stopp i några månader, då vi alla började fundera på att ställa om istället för att ställa in. Det hände mig också, och med tacksamhet ser jag tillbaka på att jag sett om min affär med bl a den nya hemsidan.

Den extra kameran på min externa skärm har fått en ny betydelse. För ett år sedan tänkte vi inte ens på att den tekniska detaljen kunde vara så betydelsefullt. I det digitala mötets sammanhang kan jag också känna glädje i möten, då tekniken används fullt ut genom att kameran är på hos alla närvarande. Vi ser varandra i mötet, och tränar på att möta mimik och känslor genom skärmen. Vi träffade vi ju varandra ändå, tänkte vi då! Nu är distans och avstånd ord som används frekvent, och som vi följer. Vi lär vi oss att jobba på distans med både dess för- och nackdelar, och vi lär oss ständigt hur vi kan hantera utmaningar och hinder.

Den största glädjen är ändå livet, och jag har förmånen att familj och vänner, även om det är på avstånd just nu.

En sorglig känsla

Det sorgliga handlar om alla förluster på det mänskliga planet. Påverkan och sorgen ser jag i både min närhet och samhället i sort, liksom att sorgen påverkar mig själv. En påverkan som starkt berör hälsan, välbefinnandet och ekonomin idag och säkert en lång tid framöver för oss alla.

Känslan av förlust och sorg behöver också bearbetas tillsammans med andra känslor. Det är inte utan att jag emellanåt också blir arg över vad detta eländiga virus ställer/ställt till med. Känslan handlar också om frustration och saknad över något som varit eller skulle blivit. Det blir inte alltid som jag vill, men att vilja välja ger mig styrka. En styrka jag använder för att påverka min riktning, och den vetskapen ger mig energi och en bättre känsla när osäkerheten kommer och förändringarna sker.

Avsluta 2020 med eftertanke

Jag kommer avsluta året med coachinguppdrag för chefer och medarbetare i olika organisationer, vilket fyller mig med en fin känsla av att jag bidrar och gör nytta för just dessa.

Jag gör saker på andra sätt idag som jag inte gjorde för ett år sedan, och jag är stolt över både företagets utveckling liksom min egen. Bl a har jag startat upp några nya samarbeten i inspirerande samtal. Mitt mål för 2021 handlar nu om att mina omställda insatser ska bära ny frukt 2021 att addera till det som kan skördas 2020.

Mitt år kommer också avslutas med tankar på att jag gjort nytta på det ideella planet med mitt styrelsearbete i en innebandyförening. Föreningsarbetet har också blivit digitalt, och min känsla är fortfarande starkt sammankopplad med att jag saknar samtal, möten och pulsen i idrottshallarna.

Idrotten är viktig och glädjefylld, och målet handlar om att barn och ungdomar ska få utöva sin idrott så länge som möjligt med syftet att öka ungdomars hälsa och välmående både fysiskt och psykiskt. I pandemins spår har vi i stället hanterat och kämpat med utmaningar med inställda träningar, matcher, evenemang och ekonomi liksom riskhanteringar för att hålla igång det som kan hållas igång. Den utmaningen fortsätter även 2021.

Jag avslutar mitt år tillsammans med den absolut närmaste familjen, och jag kommer också reflektera över 2020 för att välkomna 2021. Jag vill komma ihåg allt gott, alla förändrade vanor som givit mig något bestående, alla insatser att hantera möjligheter och hinder som gett mig insikter och lärande i allt som varit annorlunda och t o m svårt.

Din värdefulla coaching julklapp

Jag vill ge dig ett konkret julklappsförslag, där du själv både skapar, ger och tar emot din egen gåva. Gåvan handlar om att hantera året som snart är slut med omsorg om just dig själv. En av de bästa julklappar du kan ge dig själv, tänker jag, är att samla dina reflektioner över 2020 till din speciella julgåva.

Vill du lämna 2020 med att julklappspaketera dina insikter, ditt lärande och det som är viktigt för dig? Vill du känna tilliten till dig själv genom att lyssna på dina egna svar i både tankar och känslor? Julklappsinslagningen blir din tid för eftertanke. Du gör det genom att lyssna och bekräfta det du gjort och upplevt, tillsammans med det du lärt dig på både gott och ont. Dina samlade reflektioner och lärande blir innehållet i din gåva. En viktig, värdefull och fin julklapp.

Vilka värdefulla insikter innehåller din julklapp?

Stanna upp och reflektera över följande frågor, och skriv gärna ner dina svar för att stärka dig i dina insikter.

1.      När du ser tillbaka på 2020 – Vad är du mest tacksam över?

2.      Vad är du mest nöjd med i ditt liv 2020?

3.      Vad har varit enkelt respektive utmanande för dig under året?

4.      Vilka hinder har du kommit över, och hur gjorde du det? Upptäckte du då några nya sidor hos dig själv?

5.      Finns det något under året som varit annorlunda och nytt som gör dig särskilt stolt?

6.      Vilka är de viktigaste insikterna och lärdomarna för året?

7.      Om du sammanfattar; Hur vill och kan du använda detta lärande när du välkomnar 2021?

8.      Vad vill du lägga i arkivet för 2020, och vad vill du sluta med 2021?

9.      Vad vill du börja med 2021?

10.   Om, allt vore möjligt; Hur skulle du använda dina styrkor och insikter för att ytterligare ge värde för det du vill vara och göra när det nya året kommer?

 

Kontakta mig gärna om du vill du ha min hjälp med din julgåva.

Allt gott på din julklappsresa, och mina bästa julhälsningar till dig.

Kategori
Ann-Sofie Lindh - 800

Jag utvecklar ledare, team, individer och organisationer för framgång och välmående. I mina artiklar tar jag upp aktuella ämnen som skapar nya perspektiv och kraftfulla resultat.

Ann-Sofie Lindh