Ledighet och perspektiv för återstarten

Ledighet Sätt perspektiv på det du skapat, och förbered och skapa den känsla av ledighet du vill ha. I den förberedelsen skapar du även de bästa förutsättningarna för återstarten efter ledigheten för det normala eller nya normala!

Sommar; oavsett om jag jobbar i uppdrag, är ledig eller är av- och nedkopplad så ger den mig energi, lust, nytt och andra möten och samtal. Oavsett var du är i tankarna om sommar eller ledighet, så hoppas jag du får nytta mina sommarhälsningar.

Vi är många som ännu jobbar och som kanske har några två veckor kvar innan ledigheten eller inte? Är du i gapet av allt som du tänker att du ska göra eller hinna med innan du tillåter dig att få ledigt? Jag vet att många av alla er ledare, chefer, projektledare eller ansvariga i organisationer har massor av tankar, aktiviteter och stress i gång för att avsluta innan den efterlängtade ledigheten är där.

Vad gör jag med mina tankar?

Samtidigt rör sig tankarna runt det som kommer efter semestern och ledigheten. Hur blir det då? Vad är normalt? Det nya normala? Vad betyder det? Vilka arbetssätt ska vi ha när vi förhoppningsvis får ses i augusti? Vilka restriktioner gäller då? Hur blir vårt arbetsklimat? Har vi ändrat något i våra normer och beteenden? Borde jag/vi göra något nu, och i så fall vad?

Min hälsning till dig innehåller konkreta tips och förslag hur du kan förbereda uppstarten efter ledigheten och det nya normala!

Sätt perspektiv för din sommarkänsla

Genom att sätta perspektiv på det som varit kan du stärka och behålla de insikter du gör för det som är viktigt. Du ser också din egen utveckling och ditt lärande över tid, vilket de flesta av oss tappar bort i allt annat som ska göras.

Det som hänt sedan förra sommaren har påverkat oss på olika sätt, men ff a allt har de flesta av oss inte setts som vi brukar. Många har levt fullt ut på distans i hemmet. Det digitala mötet har blivit den nya normen. Här vet vi att interaktioner och samspel i arbetsgrupper har upplevts jobbiga. Vi vet också att distansarbete och restriktioner gör att vi haft svårare att fylla på våra naturliga behov av sociala kontakter. Just det, tror jag är den största utmaningen i pandemins spår tillsammans med ekonomisk press eller stress.

Den digitala omställningen och arbetssättet har påverkat ledarskapet, medarbetarskapet och den sociala interaktionen som så väl behövs för välmående, innovation och utveckling. Så hur möter du det nya normala i din roll och vad behöver du för att förbereda dig i det?

Min förhoppning är att nedan övningar ska hjälpa dig att varva ner inför din ledighet och kicka igång den sommarkänsla du vill ha.

Konkreta tips 

Den första delen av övningen här ger dig perspektiv, och den hjälper dig att sätta ord på din utveckling över tid och hur du kan ta ditt lärande vidare för det som är viktigt efter din ledighet.

Jag hoppas du genom denna att du också får en bra grund att bestämma hur ditt nya normala kan bli efter ledigheten för det som är viktigt att kicka igång när du är tillbaka.

Stunden av reflektion är din förberedelse för att kunna vara ner, skapa och möta den ledighet du vill ha. Övningens andra  del (8-9) skapar möjligheter att ta hand om alla tankar du har hit och dit för att släppa allt operativt som upptar dig tankemässigt just här och nu. Denna del kommer också hjälpa dig att kicka igång dig, dina medarbetare eller verksamheten när ni kommer tillbaka efter en välförtjänt ledighet. En uppstart där ni möts igen i något som är mer eller mindre normalt eller nytt normalt!

Den tredje delen handlar om hur du vill möta din ledighet för ett gott välmående.

Del I:

1. Bestäm en tid av ”” (t ex maj eller dec 2020 – Nu 2021) och tänk på den tiden: Hur var det då? Vad visste eller kunde du då?
2. Gå in i ditt då och till de förutsättningar som fanns då med det som då rörde sig i det du gjorde, hur du gjorde det, vad du upplevde till hur du kände/mådde då.
3. Vilken grund stod du på då? Vad visste du då? Hur jobbade du då?
4. Hur är det nu – idag? Använd samma frågeställningar (1-3) som för ditt ”då” för dina reflektioner med vad, hur, grund, upplevelse och välmående.
5. När du idag tänker på då och nu? Vilka upplevelser och lärande skapar du? Vilka perspektiv ser du? Något nytt? Någon ”aha” känsla av något som du glömt eller tappat bort?
6. Spara det du vill komma ihåg och behålla efter din ledighet, och släpp det för nu!
7. Vad ser du nu att du behöver utveckla framåt av både ”Vad och Hur” – Skriv ner och sätt en enklare plan eller ”kom ihåg” att titta på när du är tillbaka, och släpp även detta för nu.

Del II

8. Titta igen på ditt nu i det operativa arbetet. Lista det som ska behöver genomföras innan ledigheten. Fundera också över vilka andra som kan behövas eller vara involverade för det som ska genomföras – har ni samma lista och prioritet av det som behöver göras?
9. Titta en gång till på listan och kategorisera:

a. Viktigt/ska genomföras innan min ledighet;
b. Kan vänta till efter ledigheten;
c. Helt släppa/ inte göra alls eller genomföra!

Del III

Ett gott välmående

 

10. Som sista punkt föreslår jag också att du:

Bestämmer dina 3 viktigaste prioriteringar i sommar för ditt välmående!

 

Återstarten

Den digitala omställningen och arbetssättet har påverkat ledarskapet, medarbetarskapet och den sociala interaktionen som så väl behövs för välmående, innovation och utveckling.

Vill du ge dig och organisationen en bra start där ni tillsammans skapar ert nya normala? Tillsammans för det viktiga värdeskapande arbetssättet och arbetsklimatet där både dina egna och dina medarbetares lärande, erfarenheter och reflektioner är viktiga för återstarten eller återgången från långvarigt distansarbete där de sociala interaktionerna är förändrade.

Förbered hur du kickar igång

Vill du förbereda och sätta målsättningen för hur du tar hand om både dina och organisationens viktiga tankar, utmaningar, utveckling och beslut som sattes innan ledigheten? Jag hjälper dig att kicka igång.

Jag har förmågan och verktygen att först lyssna och därefter tillsammans med dig bestämma vilken den bästa insatsen för just er kan vara för den återstart ni vill ha efter ledigheten.

Alla målsättningar, handlingar, steg och förändringar startar i ett första samtal. Kontakta mig för ett villkorslöst samtal. Det kostar din tid. Jag lyssnar när det passar dig för att på bästa sätt kunna göra nytta för dig i din roll i din organisation.

Vet du redan nu vad du vill diskutera eller behöver hjälp med? Ring 0723-907090 eller skriv till mig!

Allt gott, trevlig sommar och en avkopplande ledighet😊

Ann-Sofie Lindh - 800

Jag utvecklar ledare, team, individer och organisationer för framgång och välmående. I mina artiklar tar jag upp aktuella ämnen som skapar nya perspektiv och kraftfulla resultat.

Ann-Sofie Lindh