ALLCaN favorit i repris för återhämtning

ALLCaN favorit i reprisJag har fått många återkopplingar på förra årets reflektionsövning, som jag kallade halvårsavstämning. Den har gett så många återhämtning och en annorlunda känsla inför ledigheten. Man har skapat en sommarkänsla, vilket vi alla så väl behöver, för återhämtning och välmående.

Så här en favorit i repris med ALLCaNs övningarna för olika perspektiv, där du kan hitta styrkan genom ett medvetet sätt ”koppla ner” inför sommaren och din kommande ledighet. Du minskar stressen och sorterar det som cirkulerar av tankar och måsten. Det bästa av allt med att medvetet koppla ner är att du kan sätta perspektiv och stärka, bekräfta och uppskatta det du skapat, åstadkommit och upplevt under den första delen av 2023.

Sätt perspektiv

Sätt perspektiv på jobbet, företagande och livet. Oavsett om jag jobbar i uppdrag, är ledig eller är av- och nedkopplad så ger reflektioner och avstämningar mig energi och nya perspektiv för steg, handlingar och upplevelser.

Oavsett var du är i tankarna om din sommar eller ledighet, så hoppas jag du får nytta av min sommarhälsning. Jag vet också att den kommer stärka återstarten till vardagen efter ledigheten.

Du kommer se din utveckling och ditt lärande över tid, vilket de flesta av oss tappar bort i allt annat som ska göras och hinnas med. Vid en medveten halvårsavstämning skapar du också den sommarkänsla du så väl behöver för avkoppling, ledighet och återhämtning.

Kanske har du några två veckor kvar innan ledigheten eller inte? Är du i gapet av allt som du tänker att du ska göra eller hinna med innan du tillåter dig att få ledigt? Jag vet att många av alla er ledare, chefer, projektledare, ansvariga i organisationer eller företagare har massor av tankar, aktiviteter och stress i gång för att avsluta innan den efterlängtade ledigheten är där. Känner du igen dig? Och längtan till vadå?

Samtidigt rör sig tankarna runt det som kommer att komma efter semestern och ledigheten. Planering, uppstart, och att ta tag i det som behöver göras är kanske svårt. Tankarna åker som pingpongbollar och de är samma hela tiden! Borde jag/vi göra något nu, och i så fall vad? Känner du igen dessa bollar av tankar också? Dags att stanna upp!

Verktyg för perspektiv

Verktygen är konkreta övningarna som stärker och ger dig perspektiv. De hjälper dig att sätta ord på din utveckling över tid och hur du kan ta ditt lärande vidare för kommande steg av som är viktigt efter din ledighet.

Jag hoppas också att du genom dessa får en bra grund att bestämma hur det kan bli för det som är viktigt att kicka igång när ledigheten är över.
Ge dig tid för reflektion för något som du kan kalla ”min halvårsavstämning”. Stunden av reflektion är din förberedelse för att kunna vara ner, skapa och möta den ledighet och det välmående du vill ha.

Medveten reflektion

Vill du göra den medvetna halvårsavstämning? Om ja, så delar jag 7 konkreta övningar som du kan se som mina midsommar- eller sommarblommor till dig. Du behöver inte plocka dem, men spara gärna dina reflektioner och konkretisera dem.

Det extra vackra och fina med dina alldeles egna blommor av medvetna tankar är att de aldrig vissnar. Du kommer se, uppleva och medvetet använda dem på ett stärkande sätt för nya perspektiv, framgång och välmående. Vill du inte använda denna metafor, hitta en annan som hjälper dig att komma ihåg det som är viktigt för dig.

Första delen handlar om att stärka och uppskatta allt du åstadkommit och skapat. Mer än du ens tror, då vi som människor oftast fokuserar på det som inte fungerar eller det vi inte åstadkommit.
Övningens andra del skapar möjligheter att ta hand om alla tankar du har hit och dit som upptar dig tankemässigt just här och nu. Den kommer hjälpa dig att ta hand om alla operativa tankar eller måsten till att hjälpa dig att kicka igång dig, dina medarbetare eller din verksamhet igen när ni är tillbaka efter en välförtjänt ledighet.
Den tredje delen handlar om hur du vill möta din ledighet för ett gott välmående.

Hoppas nyttan också blir lika tydlig för dig, oavsett om du väljer att reflektera över alla delar eller enstaka för din halvårsavstämning.

Coachande frågor

Del I

Favorit i repris ALLCaN

1. Backa bakåt hela vägen till starten av 2023 och titta på det nuläge och mål du hade då.

2. Vad hade du bestämt då inför 2023? Vad upplevde du och hur kände/mådde du då?

3. När du idag tänker på då och nu:

a. Vad har du skapat och åstadkommit?
b. Vilka upplevelser har du haft?
c. Vilket lärande finns där i allt du åstadkommit och skapat som är stärkande och viktigt för dig?
d. Vilka framgångsfaktorer, avgörande steg eller förnimmelser ser eller upplever du?
e. Ser du några mönster eller nya perspektiv som du kan ta med dig? Någon ”aha” känsla av något som du glömt eller tappat bort?

4. Spara dina framgångsfaktorer och det som stärker dig. Spara också det du vill komma ihåg och behålla efter din ledighet. Skriv gärna ner det du kommer fram till och släpp det för nu!

5. Vad ser du nu att du behöver utveckla framåt av både ”Vad och Hur” – Skriv ner och sätt en enklare plan eller ”kom ihåg” att titta på när du är tillbaka, och släpp även detta för nu.

Del II
6. Titta nu på ditt operativa arbete eller dina måsten som upptar dig. Lista det som behöver genomföras innan ledigheten. Fundera också över vilka andra som kan behövas eller vara involverade för det som ska genomföras – har ni samma lista och prioritet av det som behöver göras?

Titta en gång till på listan och kategorisera:

a. Viktigt/ska genomföras innan min ledighet;
b. Kan vänta till efter ledigheten;
c. Helt släppa/ inte göra alls eller genomföra!

Del III
7. För ditt bästa välmående och din återhämtning föreslår jag också att du:

Bestämmer dina 3 viktigaste prioriteringar i sommar för ditt välmående!

Återstarten

Vill du ge dig och organisationen en bra start där ni tillsammans startar nästa halvår av 2023?
Vill du förbereda och sätta målsättningen för hur du tar hand om både dina och organisationens viktiga steg, utmaningar, utveckling och beslut som sattes innan ledigheten? Jag hjälper er att kicka igång.

Skön sommar

Alla målsättningar, handlingar, steg och förändringar startar i ett första samtal. Kontakta mig för ett villkorslöst samtal. Det kostar din tid. Jag lyssnar när det passar dig för att på bästa sätt kunna göra nytta för dig i din roll i din organisation.
Vet du redan nu vad du vill diskutera eller behöver hjälp med? Ring 0723-907090 eller skriv!

Allt gott, Glad Midsommar, Skön sommar och en avkopplande ledighet

Ann-Sofie Lindh - 800

Jag utvecklar ledare, team, individer och organisationer för framgång och välmående. I mina artiklar tar jag upp aktuella ämnen som skapar nya perspektiv och kraftfulla resultat.

Ann-Sofie Lindh